Osam Srpkinja sa Stare planine kreće u pohod na Himalaje

Osam hrabrih, originalnih i posebnih žena alpinistkinja krenuće sutra put negostoljubivih Himalaja u osvajanje vrha Tarpu Čuli, koji je visok 5663 metara. Ovo je prva takva ekspedicija iz Srbije, koja će biti snimana i kao dokumentarni film u 2 epizode.

Poduhvat će trajati 18 dana, a učesnice će provoditi 24 sata dnevno u ekstremnim uslovima, u kojima će moći da se oslone samo na svoj tim i naravno, sopstvenu fizičku i psihičku spremnost i izdržljivost. Na njihovom čelu nalazi se Dragan Jaćimović, naš najpoznatiji alpinista i vođa planinarskog kluba Extreme Summit Team, koji ih je organizovao, pripremio i oformio kao tim.

Da bi se pripremile za zahtevnu ekspediciju, alpinistkinje su dosad spavale u snegu u Bugarskoj, kondicione pripreme su imale na Midzoru, na Staroj planini, gde su morale da sa rančevima teškim po dvadesetak kilograma savladaju uspon od 1.600 metara i 30 kilometara dužine.

Svih osam dama se međusobno razlikuju po godinama, karakteru, zanimanjima, ali ih spaja i povezuje ljubav prema prirodi, planini, sportu i druženju. Za ovaj nesvakidašnji poduhvat prijavile su se 44 žene od kojih je posle pažljive selekcije odabran pobednički tim.

Biljana Čegar

Najiskusnija, profesorka matematike, bavi se alpinizmom već 10 godina. Najviši vrh koji je osvojila bio je južnoamerički Akonkagva 6.960 metara. Bila na svim bitnim vrhovima na Balkanu, na Monblanu, najvišem vrhu Evrope, na Elbrus na Kavkazu. Impresivna žena koja je već išla na Himalaje u pohod na Cho Oyu gde je na 5.400 metara prala kosu! Kaže da se na ovakav pohod ne kreće bez prijatelja, dobre energije i ljubavi prema planinarenju.

Andrijana Miletić

Rođena u Kladovu, bavi se 6 godina planinarenjem, fizički najjača, član planinarskog društva “Vrh”. Ovo je za nju bio izazov i srećna je što je dobila priliku da se dokaže.

Biljana Savković

Najmlađa, rodom iz Niša, student sociologije.

Jelena Ignjatijević

Dugogodišnja planinarka, ujedno i dizajner opreme koju će nositi na Himalajima! Umesto sivih i jednobojnih odevnih kombinacija koje alpinisti inače nose, ona je napravila nešto skroz drugačije!

Branka Bradašević

Dolazi iz Paraćina, radi kao komercijalista, planinarenjem se bavi 11 godina. Ogromna želja, koja joj se i ostvarila, bila je da ode na Himalaje.

Biljana Medenica

Dolazi iz Crne Gore, želela je da svoje solidno planinarsko iskustvo upotpuni ovim poduhvatom.

Vesna Đoković

Ova Beograđanka sebe vidi kao pozitivnu osobu koja je srećna što je “pronašla prijatelje kroz ovu ekspediciju”.

Sonja Pavlović

Dolazi iz Zrenjanina, kaže da je veliko zadovoljstvo biti u ovom timu i priželjkuje u budućnosti još ovakvih akcija.
Cilj ovog jedinstvenog projekta pod imenom “Nastavi da se penješ i otvori svoj um” je stvaranje uslova za povećanje mobilnosti mladih žena, podizanje svesti o zaštiti životne sredine i podrška timskom duhu i organizaciji. Nadamo se da će ovo zaživeti kao ideja i inspiracija svim ženama koje žele da iskuse nešto novo i drugačije, da će ih poslužiti vreme i uslovi tamo kao i da će nam se vratiti još bolje i uspešnije za ovakav moćan poduhvat.


24sata.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *