Pao prvi sneg na Staroj planini !!!

Danas je Stara planina  osvanula obavijena snegom.

Trenutna temperatura na Staroj planini iznosi -1°C, sneg konstantno pada i  trenutna  visina snežnog pokrivača iznosi oko 10 cm.

Prema informacijama iz Hotela Stara Planina Resort 4* prvi “snezni” gosti koriste pogodnosti Stara planina Resorta i prvih sneznih pahulja.

Pogledajte kako izgleda Stara planina zavejana snegom /putem Web kamera

Na planinama jugozapadne Srbije – Zlataru, Zlatiboru, Jadovniku, Javoru, Murtenici i Čemernici noćas je pao prvi sneg. Na Tari je palo 30 centimetara snega koji se ubrzo otopio, a sada pada slaba kiša. Otežan je saobraćaj na usponima magistrale Zlatibor–južni Jadran. Na Goliji je težak i vlažan sneg oborio stabla, što otežava saobraćaj na tamošnjim putevima, a problema ima i u snabdevanju strujom.

Dolina reke Lim od jutros je prekrivena snegom i to na manje od 400 metara nadmorske visine, tako da snega ima u Prijepolju, na granici s Crnom Gorom i u Novoj Varoši.

 

 

U Novoj Varoši je snežni pokrivač oko 10 centimetara, a na Zlatiboru je visina snega oko centimetar. Međutim, u pojedinim delovima ovog područja ima i do pet centimetara snega. U Prijepolju se bele krovovi, a na prevoju Jabuka, prema granici s Crnom Gorom, sneg je viši od 20 centimetara.

Saobraćaj na tom delu puta je povremeno u prekidu zbog šlepera i autobusa koji su se zaglavili na nekoliko mesta sprečavajući prolazak ostalih vozila.

Zbog snega na kolovozu, u toku je obustava saobraćaja na državnom putu II A reda broj 197, deonica Ivanjica – Preko Brdo, saopštili su “Putevi Srbije”.

U pojedinim, višim delovima opština Priboj, Prijepolje, Nova Varoš, i na Zlatiboru, vlažan i težak sneg oštetio je niskonaponsku mrežu, pa ima problema u snabdevanju strujom, ali su ekipe na terenu i nastoje da otklone kvarove.

“To je kod nas uobičajeno. Jedino sneg ne pada u avgustu i julu, to nije nikad zabeleženo, a sada je normalno. Nema nikakvih problema, jedino zbog struje”, kaže Dragoje Marjanović iz Dobroselice.

Na Goliji je snežni pokrivač visok i do 30 centimetara, a u golijskim selima je više od 1.000 ljudi bez struje. U svim brdskim i planinskim predelima ivanjičke opštine nema struje. Sneg je obarao stabla, pa je tako neprohodan put prema Kovilju i Bratiljevu, mada je stanje na putevima bolje nego jutros, javlja dopisnik RTS-a.

Problema ima i na Javoru i Mučnju.

Zamenik predsednika opštine Ivanjica Momčilo Mitrović kaže za RTS da su sve raspoložive ekipe na terenu i da će do narednog jutra svi putni pravci biti prohodni. Dodaje da najviše problema ima u mestima koja se nalaze na preko 700, 800 i više metara nadmorske visine.

Sneg u Novoj Varoši
Izvor Stara planina info /RTS/fotoGoran Karadzic
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *