Pogled s Midžora na Babin zub –

Javno preduzeće „Stara planina” i preduzeće „SP rizort” planiraju ekspanzivni razvoj lepotice istočne Srbije i stvaranje vrhunskih uslova za turizam tokom svih 12 meseci u godini.

Niš – Posle nekoliko godina obeleženih usponima i padovima, potpuno novim načinom organizovanja rada i preciznim definisanjem vlasništva nad objektima i postojećim sadržajima na Staroj planini, tokom prošlogodišnje i na početku ove zimsko-turističke sezone konačno su u prvom planu programi i planovi razvoja. Direktor preduzeća „SP rizort” Goran Karadžić kaže da država Srbija planira ekspanzivni razvoj turističkog kompleksa na ovoj planini:

– Svi pripremljeni programi podržani su u vladi i čvrsto verujem da više neće biti lutanja, jer sve što se radi ima za cilj da Stara planina u najskorije vreme bude vrhunski zimsko-turistički centar visokog nivoa ne samo po domaćim, već i po evropskim i svetskim standardima. Očekuje se da će se za sva dalja i zajednička ulaganja obezbediti strateški inostrani partner i investitor iz kruga najpoznatijih kompanija iz ove oblasti. U planu je proširenje kompleksa po usvojenom master planu i na osnovu detaljnog plana uređenja i razvoja Stare planine. Namera je da se stvore uslovi za turizam na Staroj planini ne samo za vreme zime, već tokom svih 12 meseci u godini, jer za to postoje i uslovi i brojni sadržaji – kaže Karadžić.

Usvojeni programi, planovi i projekti najavljuju velika ulaganja u kompleksu na Staroj planini, kaže direktor Preduzeća „SP rizort”:

– Uskoro će biti uspostavljena „topla veza” postojećeg i savremenog velnes centra sa spoljnim hotelskim bazenom, koji će dobiti krov i moći da se koristi tokom cele godine. Postoje svi uslovi za izgradnju multifunkcionalne sportske dvorane za timske sportove i na tom planu preduzimamo sve kako bismo što pre realizovali jednu ovakvu nameru. Potencijali Stare planine su veliki i vredni– ističe Goran Karadžić.

Hotel „SP rizort” ima 146 visokokategorisanih soba sa oko 300 ležajeva, više restorana, radnih i salona za zabavu, kafe barova, kongresne sale, bazen i velnes centar, veliki kutak i igraonicu za decu s različitim sportskim i kulturnim sadržajima, šetališta, veliku podzemnu garažu i sve drugo kao najpoznatiji ski-centri u Evropi i svetu. Ovaj objekat sagradila je država Srbija, uloživši u izgradnju i opremanje više od 30 miliona evra. Poznato je da je prethodnih nekoliko godina hotelom upravljala partnerska firma „Falkenštajner” iz Zadra, u Hrvatskoj, povezana sa sistemom istog imena u Austriji. Pre tačno 13 meseci ovaj strani partner je napustio hotel, posle čega je Javno preduzeće „Stara planina” u celosti preuzelo i upravljačka prava i uspešno rukovođenje. Ali, i mnogo bolje regulisanim obavezama i odnosom napravilo pravi turistički „bum” u Srbiji.
U drugoj polovini decembra i na početku ove, 2017. godine, dogodilo se ono što se davno priželjkivalo – na Staroj planini, kako nam je ispričao upravnik Hotela „SP rizort” Tomica Ratković – u prvih mesec dana ove zimsko-turističke sezone svi kapaciteti bili su popunjeni:

– To je i nagoveštaj dobrog poslovanja hotela i svih drugih sadržaja. I mi smo zadovoljni brojem posetilaca, a i gosti su prezadovoljni onim što im nudimo. Malo smo modifikovali restoransku ponudu, jer se gostima pruža verovatno jedinstvena prilika da u našim etno-restoranskim prostorima mogu da uživaju u obilju raznovrsne hrane s ovog srpskog i staroplaninskog područja, u voću i povrću, kao i proizvodima koji su garantovano sa zdravog područja. Uverili smo se u prethodnih mesec dana, kad u našem hotelu nije bilo praznih mesta i tokom perioda kad je dostignut maksimum u broju gostiju, da su i domaći, ali još više strani gosti, oduševljeni ne samo smeštajem i sadržajima hotela, već posebno ponuđenom bogatom srpskom trpezom – rekao nam je Ratković.

Bila je prelepa slika u januaru na Staroj planini kad je veliki broj turista i gostiju iz Niša, Beograda i gradova u Vojvodini, ali i iz zemalja u okruženju, ponajviše iz Bugarske, Makedonije, Grčke, Crne Gore, Rumunije, pa čak i iz Rusije i Indije, uživao u čarima zime, snega i Parka prirode na Staroj planini. Koliko je interesovanje bilo veliko, govori podatak da se teško dolazilo i do privatnog smeštaja.

Jedan od planova razvoja ovog zimsko-turističkog centra podrazumeva proširenje kapaciteta ski-staza i žičara, koji u ovom trenutku iznose oko 1.500 skijaša na sat. V. d. direktora JP „Stara planina” Miloš Adamović, koji je nedavno bio na otvaranju nove sezone skijanja, izjavio je „da su sa Skijalištima Srbije, pored staze na Jabučju, na kojoj je započela zimska sezona, uređene i Sunčana dolina i Konjarnik, koje se uveliko koriste i da su svi kapaciteti na Staroj planini u funkciji”. Proširenjem kapaciteta sigurno će na red doći i modernizacija ski-staza i postavljanje novih žičara.

 

Veza s Koridorom 10

Prilikom sedmodnevnog boravka Vlade Srbije u Nišu, u oktobru prošle godine, premijer Srbije Aleksandar Vučić u poseti Svrljigu najavio je izgradnju boljih saobraćajnih veza između nekoliko opštinskih centara u podnožju prelepe Stare planine sa zimskim centrom ispod Babinog zuba. Realizacijom programa izgradnje saobraćajne infrastrukture na jugoistoku naše zemlje predviđena je izgradnja modernih saobraćajnica od Svrljiga, preko Kalne, do velikog turističkog kompleksa, a mnogo bolja veza biće uspostavljena i od Knjaževca, takođe preko Kalne, do vrhova Stare planine.

Ipak, najveći značaj imaće izgradnja savremenog puta u dužini od 37,5 kilometara, koji će Staru planinu povezati s istočnim krakom Koridora 10.
Izvor politika.co.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *