Politika : Otvorena ski-sezona na Staroj planini

Kapaciteti u turističkom kompleksu na jugoistoku Srbije skoro rasprodati, za novogodišnje i božićne praznike nema mesta.

Stara planina – Dogodilo se ono što je malo ko očekivao – na otvaranju nove zimske turističke sezone na Staroj planini, uz mnogo snega, bilo je više stotina žitelja iz Srbije, ali i turista iz Bugarske, Rumunije, Grčke i Makedonije, koji su se žičarama prevozili do planinskih vrhova. Domaćini, prezadovoljni posetom, ali i dosadašnjim uspešnim pripremama, nisu krili da su ipak iznenađeni. Od kada je počela izgradnja skijališta, kažu, nikada se nije dogodilo da se već prvog dana traži stolica ili ležaj više u hotelskim i privatnim kapacitetima na ovoj planini.

Tomica Ratković, upravnik Hotela „SP rizort“, sa svojim saradnicima trudio sa da udovolji svakom gostu: – Za nas je ovo zaista prelepa slika koja garantuje verovatno jednu od najuspešnijih zimskih sezona na planini. Rezervacijama iz Srbije, a tu posebno naglašavam veliko interesovanje iz Niša, Beograda i gradova u Vojvodini, kao i prodajom u zemljama u okruženju u predsezoni, skoro svi naši kapaciteti rasprodati su do kraja februara 2017. godine. Retko se može pronaći koja slobodna soba, ali samo na dan ili dva u januaru. Aranžmani, najviše oni sedmodnevni, potpuno su rasprodati. Za novogodišnje i božićne praznike, od 24. decembra do 15. januara, nemamo slobodan nijedan ležaj. Prema informacijama kojim raspolažemo, za naredne praznike nema mesta ni u privatnom smeštaju, u apartmanima i sobama u okolini našeg hotela.

Sa „Skijalištima Srbije“ rukovodstvo Javnog preduzeća „Stara planina“ i istoimenog hotela na planinskoj lepotici istočne Srbije, ispod samog Midžora (najvišeg vrha Srbije – 2.169 metara) prethodnih nekoliko meseci učinilo je sve da se za turiste iz zemlje i inostranstva obezbede vrhunski uslovi za boravak i uživanje na snegu. Žičare su kapaciteta čak 1.500 skijaša na sat.

Vršilac dužnosti direktora JP „Stara planina“ Miloš Adamović, koji je bio na otvaranju nove sezone skijanja, izjavio je da je početak izvanredan i predstavlja nagoveštaj uspešne zimske turističke sezone na ovoj planini. Pritom je naglasio da su sa „Skijalištima Srbije” pored staze na Jabučju, na kojoj je otvorena nova zimska sezona, uređene i „Sunčana dolina” i „Konjarnik”, koje će narednih dana početi da rade, tako da će svi kapaciteti na Staroj planini biti u funkciji već od narednog vikenda.

Hotel „SP rizort“ ima 146 visokokategorisanih soba sa oko 300 ležajeva, više restorana, salona, kafe-barova, kongresne sale, bazen i velnes centar, veliki kutak za decu sa različitim sportskim i kulturnim sadržajima, šetališta, veliku podzemnu garažu i sve drugo kao u najpoznatijim ski-centrima u Evropi i svetu.

Ovaj objekat sagradila je država Srbija, uloživši u izgradnju i opremanje preko 30 miliona evra. Prethodnih nekoliko godina hotelom je upravljala partnerska firma „Falkenštajner“ iz Zadra, u Hrvatskoj, iz istoimenog sistema u Austriji. Tačno pre godinu dana, na današnji dan, strani partner napustio je Staru planinu i hotel, posle čega je Javno preduzeće „Stara planina“ u celosti preuzelo i upravljačka prava i uspešno rukovođenje.

 

Na otvaranju 60 novinara i turista iz Indije

Veliko iznenađenje na otvaranju nove zimske sezone na Staroj planini predstavljao je dolazak čak 60 novinara i turista iz daleke Indije. Dve velike TV ekipe stigle su u subotu i odmah započele, a danas bi trebalo da završe snimanje materijala za filmove o turističkim kapacitetima i skijalištima, o smeštaju u hotelima i privatnom sektoru u ovom centru, ali i celoj Srbiji.

Izvor politika.rs /Autor: Toma Todorović

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *