Prognoza : Zabeleće se vrhovi Stare planine –

Ovonedeljno zahlađenje je uobičajeno za oktobar, ali nije ni blizu onoga što nas očekuje krajem meseca – poručio je Nedeljko Todorović, meteorolog RHMZ-a.

Prema trvrdnjama meteorologa, Srbiju očekuju nenormalne promene vremena u narednih sedam dana. Naime, do vikenda će biti hladno vreme, temperature će se u južnim krajevima zemlje spustiti do nule, a već početkom sledeće nedelje će se vratiti miholjsko leto i prijatnih 20 stepeni

Najhladniji dan biće četvrtak, kada su na planinama i većim gradovima, kao što je Niš, mogući mraz i sneg. Tog dana nigde u Srbiji temperatura neće biti iznad 10 stepeni.

Đorđe Đurić, meteorolog “Weather2Umbrella” kaže da će se širom zemlje raširiti hladan talas, a prvi sneg na najvišim planinama se očekuje već sutra.

Do kraja nedelje imaćemo hladno vreme, temperatura će se postepeno spustiti i za 15 stepeni. Zbog hladne vazdušne mase prvi put ove jeseni zabeleće se i najviši vrhovi poput Kopaonika, Zlatibora i Stare planine. Nakon toga i u nižim predelima očekuje se drastičan pad temperature. U četvrtak u jutarnjim satima na jugu Srbije prognozira se mraz sa temperaturom na nultom podeoku, dok u ostalim krajevima dnevna neće prelaziti deset stepeni. To će ujedno biti i najhladniji dan ove sedmice – rekao je Đurić za Informer.

 Kako dalje kaže, stabilizacija vremena stiže početkom sledeće nedelje, kada će u celoj Srbiji biti kratak period miholjskog leta.

Sredinom oktobra očekuje se serija sunčanih i suvih dana, pa ćemo ponovo moći u kratke rukave. Jutra će biti svežija, ali će zato preko dana živa ići i do 22. podeoka. Međutim, taj period neće dugo trajati – kaže on.

Nedeljko Todorović, meteorolog RHMZ-a, prognozira da će od druge polovine oktobra u Srbiji stići prava jesen.

Ovonedeljno zahlađenje je uobičajeno za oktobar, ali nije ni blizu onoga što nas očekuje krajem meseca. Tada stiže mnogo “oštriji” talas, koji će progoditi celu Srbiju. Očekuje se da se, osim najviši vrhovi, zabele i niži predeli naše zemlje. Takvo vreme zadržaće se sve do zime, što znači da ćemo ove godine imati još veoma malo lepih i toplih dana – naglašava Todorović.

 (Telegraf.rs)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *