Projekcija filma “Biseri Stare planine” (Video)

Film Vladimira Manića “Biseri Stare planine” prikazan je sinoć u Narodnoj biblioteci u Pirotu. Ovaj film rezultat je višegodišnjeg rada na terenu, a prikazuje divlje prostore Stare planine.

U Narodnoj biblioteci  Pirot u četvrtak 17. marta, održana  je  projekcija filma “BISERI STARE PLANINE”, autora Vladimira Manića. O stvaralaštvu i novom filmskom ostvarenju Vladimira Manića  govoriće Dejan Dabić poznati filmski kritičar iz Niša.

 Eto još jednog ostvarenja Vladimira Manića, poznatog autora dokumentarnih filmova koji već više od dve decenije krstari Starom planinom i beleži njen život, njeno postojanje i smisao. Njegovi filmski zapisi koji su ovekovečili jedno vreme, već godinama dostojno reprezentuju naš kraj, krajnji jugoistok Srbije, odakle je Manić i sam potekao. Za svoja ostvarenja ovaj autor dobijao je brojne nagrade na Međunarodnim festivalima, a neka su od strane Ministarstva prosvete odobrena za upotrebu u nastavi kao nastavna sredstva, tako da se DVD izdanja koriste u mnogim školama širom Srbije

Novi film “BISERI STARE PLANINE” nastao je kao rezultat višegodišnjih napora i rada na terenu da se pronikne u mnoge tajne planine, u njene prave istinske bisere.

Putovanjem kroz bespuća i divlje prostore planine autor filma dolazi do neverovatnih otkrića kao što su vodopadi (najveći u Srbiji), retke endemične vrste biljaka (neke nepoznate za nauku), staništa ptica koja su po prvi put otkrivena na našim prostorima (Riđi mišar-Buteo rufinus) i dr. Reč je o ekskluzivnim materijalima koje publika ima priliku prvi put da vidi. Koliko je Manić zaista uspeo da zaviri u riznicu tajni planine i njena neprocenjiva bogatstva, njene bisere mogu se uveriti oni koji vide film.

Dokumentarni film Biseri Stare planine trejler

Izvor plusonline.rs/tvpirot.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *