Prošla zimska sezona bila rekordna, ova će biti još bolja

Uprkos najavi da nas očekuju meseci s blagom klimom, u planinskim centrima očekuju odlične rezultate

Na Staroj planini najbrojniji domaći gosti i Bugari, na Kopaoniku sve više Rumuna i Makedonaca

U planinskim centrima u Srbiji već trljaju ruke zbog zimske sezone koja je tek počela.

Očekivanja su velika, kao i popunjenost kapaciteta, tako da se svi nadaju da će ova sezona biti mnogo bolja od prošlogodišnje. Najava blage zime i manje snega nego lane nije obeshrabrila turiste. Snega ima na svim većim planinama, na Zlatiboru i Kopaoniku po 38, odnosno 39 centimetara, na Staroj planini juče je bilo čak 40 centimetara snega.

– Sezona je zvanično otvorena prošlog vikenda, baš kao i hotel “Babin zub” i već sada znamo da će kapaciteti biti puni. Topli talas ovde ne očekujemo pre maja tako da verujemo da će ova sezona biti bolja od prošle – kaže za Danas predsednik Turističke organizacije Knjaževac Boban Marković.

“Planinski dom” koji ima 62 kreveta, kako kaže, već je rasprodat do kraja sezone, a novi hotel “Babin zub” ima dodatnih 60 ležajeva.

– Imamo i dodatnih 60 ležajeva u seoskim domaćinstvima, ukupno je nekih 200 ležajeva više nego prošle godine. Imamo veću tražnju, nego ponudu – ističe Marković.


Prema statistici opštine, kako kaže naš sagovornik, već sada je 50 odsto više uplata za boravišnu taksu nego u 2016. godini.

– Prošle godine smo od boravišne takse imali prihod od 3,2 miliona dinara, ove godine imaćemo nekih pet miliona dinara prihoda od taksi, što je dovoljan pokazatelj koliko je poseta Staroj planini porasla – ističe Marković.

On napominje da će do Nove godine biti otvorene staze Konjarnik i Sunčano i kaže da gostiju ima sa raznih strana, ali da, ipak, prednjače domaći turisti i Bugari.

Na Zlatiboru je juče i zvanično otvorena ski sezona, a očekivanja radnika u turizmu su da će ona biti bolja od prošlogodišnje, koja je bila rekordna.

– Sezona u našim hotelima na Zlatiboru i Javoru ide u skladu sa planiranom prodajom. U ovom trenutku, doček Nove godine je rasprodat, a sam januar je na 71 odsto popunjenosti što je četiri odsto više nego prošle godine u isto vreme – kaže za Danas generalni direktor Mona hotel menadžmenta Ivan Vitorović.

On očekuje da će prosečna popunjenost biti viša u prvom kvartalu naredne godine, u odnosu na isti period ove.

– Prvi kvartal 2017. završen je sa 80,6 odsto popunjenosti, a ove sezone očekujemo da bude 85 odsto, uz rast prosečnih prodajnih cena od pet odsto. Može se reći da smo jako zadovoljni sezonom, uprkos najavi blage zime – ističe Vitorović. Deo zasluga za to pripisuje razvoju unutrašnjih sadržaja u hotelu.

Zbog odlične pripreme skijališta i dosta snega i na Kopaoniku očekuju sjajnu sezonu.

– Snega ima dosta, a bojazni da ga neće biti nema. Ski opening na Kopaoniku je bio nikad puniji, kapaciteti su popunjeni za Novu godinu, stagnacije možda bude samo treće nedelje januara, dok za februar verovatno više ne može da se nađe mesta, kao ni za mart – kaže za naš list Radenko Cvetić, direktor Turističke organizacije Raška.

Prošla godina je bila dobra, napominje on, ali ova će biti još bolja.

– Kopaonik je imao dobru promociju na inostranom tržištu, drastično je povećan broj gostiju iz Rumunije i Makedonije, imamo dosta Mađara i Grka. Krenuli smo u osvajanje grčkog tržišta – napominje Radenko Cvetić.

Zimska pauza na jugu

Na jugu Srbije, gde nema velikih skijališta, sezona će potrajati do Nove godine, a onda se vrata, uglavnom seoskih domaćinstava zatvaraju do marta, odnosno do početka prolećne sezone.

– Do Nove godine kapaciteti su puni, ali posle toga, s obzirom na to da u blizini i nemamo neka skijališta, ide zatišje, tako da mi pravimo zimsku pauzu – kaže za naš list Dejan Ćurčić, vlasnik Garetovog konaka u blizini Prolom banje.

Izvor danas.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *