Radovi na putu za Staru planinu (Foto & Video)

Danas su upešno završeni radovi na proširenju dela puta za Staru planinu od Gornje Kamenice kros klisuru Korenatac do Kalne.

Radove finansira Javno preduzeće Putevi Srbije.Prema planu radova za ovu godinu danas su završeni višemesečni radovi na proširenju suženja dela puta pred ulaz u klisuru Korenatac kod sela Gornja Kamenica u   ukupnoj dužini od 4 km.Uporedo sa ovim radovima radi se i na deonica puta od Knjaževca do Hotela Stara planina koju održava PREDUZEĆE ZA PUTEVE “Zaječar” A.D. – Strabag.Na tom putnom pravcu  sanirani su manji odroni i zakrpljen je asfalt.Tako da posetioci Stare planine koji dolaze iz pravca Knjaževca i Kalne mogu nesmetano doći do smeštajnih kapaciteta na ovom delu planine.

Premijer Aleksandar Vučić je u prethodnom periodu izjavio   da će država u naredne dve godine rekonstruisati put Knjaževac-Kalna, a po izgradnji istočnog kraka Koridora 10 i put Pirot-Kalna.

Svima je jasno da bez ozbiljnih državnih investicija u putnu infrastrukturu koja vodi do Stare planine nema ozbilnog razvoja čitave regije.Lokalne samouprave nisu dovoljno „bogate “ da same finansiraju kilometre novog puta kao i proširenje postojećih deonica.Prema međunarodnim iskustvima turistima su najzanimljivije lokacije koje se nalaze od 10 – 30 km od auto puta, te je putovanje duže od pola sata turistima suviše naporno i zbog toga većina njih gubi interesovanje za takve destinacije.

O ozbiljnim namerama u ulaganje u inrastrukturne  radove na ovom putnom  pravcu potvrdila je i tadašnja Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.U zadnjoj poseti Knjaževcu  Mihajlovićeva je najavila da ”Za jedan od ta dva projekta, put od Knjaževca do Stare planine, postoji projekat, za drugi se radi. Pitanje je i da li postoji potreba za eksproprijacijom. Do kraja jeseni raspisijujemo javni poziv i biramo izvođača. Na nama je da kontrolišemo dinamiku radova.” u  izgradnju putnih pravaca koji će Knjaževac i Pirot povezati sa Starom planinom.

U toku je i  asfaltiranje puta do staroplaninskog sela Pakleštice u opštini Pirot u koje je uloženo  20 miliona dinara. Taj put je važan zbog toga što se selo nalazi u blizini Zavojskog jezera u samom parku prirode Stara planina. Ovo selo poslednjih godina postaje atraktivna turistička destinacija.

Najava republičkih vlasti o izgradnji puta iz smera Pirota ka turističkom centru na Staroj planini – ka Babinom zubu i Jabučkom ravništu, gde se nalazi i atraktivni hotel koji je nazvan po planini – dočekana je u opštini Pirot sa odobravanjem. Realizacijom izgradnje puta taj deo planine bio bi znatno bliži istočnom kraku Koridora 10, što znači da bi se i broj posetilaca ovih staroplaninskih lokacija znatno povećao, a veruje se da ni potencijalni investitori ne bi ostali ravnodušni.

 
Konkretno, namernici koji dolaze sa juga – sa Koridora, ali i iz susedne Bugarske, te Pirota i okolnih gradova – putovali bi bar četrdesetak kilometara manje nego sada.

Potvrđujući da ovim povodom još nije bilo kontakata s republičkom vlašću, gradonačelnik Vladan Vasić podseća na to da je, pre pet godina, izgrađena trasa tog puta koja vodi od pirotskih sela Mirkovaca, Rudinja i Cerove, odakle je ovaj turistički centar udaljen samo 17 kilometara.

Taj put bi bio najkraći pravac do Babinog zuba i mnogo bi značio za ekonomiju i oživljavanje čitavog regiona – kaže Vasić, napominjući da je u trasiranje novog puta sa pirotske strane planine, pre pet godina, uloženo 50 miliona dinara, ali su mašine gotovo iste sezone zaustavljene.

Put na južnoj sunčanoj strani planine pruža se od Cerove i Mirkovaca, preko Rudinja i Zaskovaca, do Babinog zuba. Druga, još kraća trasa – od Pirota do Babinog zuba – dugačka je samo 36 kilometara i ide preko Zavojskog jezera, Mrtvačkog mosta, Vojne i Zaskovaca. Ovaj pravac je korišćen i za postavljanje dalekovoda do novog turističkog kompleksa.

Apsurd

Sadašnji put kojim se od Pirota stiže na Babin zub vodi preko Kalne, a dugačak je čitavih 70 kilometara, pa se Piroćanci radije odlučuju da zimuju na Vitoši, u Bugarskoj, nego na svojoj Staroj planini.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *