Sirijci otkrili novi put u Srbiju preko Stare planine !

Osim ruta kod Gornjeg Krivodola, Senokosa, Mazgoša, Kamenice i Petačinaca u dimitrovgradskoj opštini, azilanti ulaze u Srbiju preko Stare planine. Bugari im objasnili put.

OSIM ruta kod Gornjeg Krivodola, Senokosa, Mazgoša, Kamenice i Petačinaca u dimitrovgradskoj opštini, azilanti iz bliskoistočnih zemalja koji u Srbiju ulaze preko vrhova Stare planine iz susedne Bugarske, probili su još jedan puteljak: pojavili su se, u ponedeljak kasno posle podne, kraj obala Zavojskog jezera. Reč je o najtežoj ruti, jer je istočna strana Stare planine, sa bugarske strane, kod Montane i Čiprovaca, veoma strma i nepristupačna.

Kako su izveštaču “Novosti” objasnili neki od petnaestak mladića koji su bili u grupi, u Srbiju su ušli preko sela Topli Do, zatim kanjonom Toplodolske reke do Mrtvačkog mosta, a onda ih je kanjon Visočice doveo do brane na Zavojskom jezeru. Azilanti su već prilikom prvog susreta sa ljudima na našoj strani granice, tražili da budu prijavljeni pirotskoj policiji. Ka gradu su krenuli pešice, a policija im je pošla u susret kako bi ih pokupila.
– Među nama je najviše Sirijaca, a ima nešto malo Avganistanaca i Iračana. Konkretno ja sam od kuće krenuo pre nešto više od mesec dana, a iz mog mesta ima još nekolicina ljudi mojih godina. U Bugarskoj su nam objasnili kuda da idemo kako bismo najbrže došli na teritoriju susedne Srbije, čije me ime podseća na ime moje domovine. Ne znam da li ću ikada više videti svoju domovinu i svoju rodbinu. Cilj su nam skandinavske zemlje, a svi smo pobegli od zla i terora koji nas okružuje – rekao nam je mladić koji se predstavio kao Salih. Na rastanku je potražio malo hleba i nekoliko cigareta, koje je dobio, i na čemu se na sve moguće načine zahvaljivao.

izvor novosti.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *