Slepi takmičari na skijama na Staroj planini (Video)

Skijanje je sport hrabrih i odvažnih, sport koji traži veštinu i izdržljivost. Međutim, da i osobe sa invaliditetom mogu njime da se bave pokazuje takmičenje za Svetski kup – paraolimpijaca – nedavno održano na terenima Stare planine. Sa razvojem tehnologije i slepi su dobili mogućnost da skijaju i da se takmiče.

Svetski kup paraolimpijaca održan je na Staroj planini. Parove čine slepi takmičar i instruktor, a povezani su jedino radio vezom u kacigama.

tehnologije i slepi su dobili mogućnost da skijaju i da se takmiče.

Svetski kup paraolimpijaca održan je na Staroj planini. Parove čine slepi takmičar i instruktor, a povezani su jedino radio vezom u kacigama.

Tako instruktor navodi takmičara koji je slabovid i daje mu komande koje mu pomažu da prođe kapije. Ovakva hrabrost i odvažnost prati sve paraolimpijce koji su došli iz čitavog sveta.

“Ovde na Staroj planini sam prvi put i atmosefra je prelepa, ima snega, a momci koji održavaju stazu čine čuda da bi snega, kad ga nigde u Evropi nema, ovde ipak ima”, rekao je Nazarov Aleksej, trener Ruske reprezentacije.-


 

 

Takmičar iz Južne Koreje Sav Tong Jeng je rekao da je tu prvi put i da je veoma prijatno iznenađen da ovako nešto postoji na Balkanu.

“Pohvaljujem stazu ali i projektanta, ovo je jedinstveni centar koji ima ski-lift prilagođen osobama sa posebnim potrebama”, kaže takmičar iz Južne Koreje.

U Skijalištima Srbije kažu da, iako snega nema, svih 13 kilometara staza na Staroj planini radi, jer se veštački osnežavaju.

“Imamo staze koje odgovaraju evopskim za skoro sve nordijske discipline prošle jeseni bila je ovde Fisa i stazu Konjarnik homlogirala je za najzahtevniju discplinu – spust, tako da se može ovde voziti svetski kup za skijaše”, rekao je rukovodilac Skijališta Srbije Stara planina Vladan Tošić.

Najbolje reprezentacije na ovom takmičenju su svakako austrijska i ruska, ali se u tu veliku dvojku često umešaju Rumuni, Česi, Poljaci, Slovaci i Korejci. Svi zajedno sa ovog takmičenja šalju poruku da je život najvrednija kategorija.
Izvor RTS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *