SLEPI ZRENJANINAC OSVOJIO NAJVIŠI VRH SUVE PLANINE

Foto: Facebook Slavoljub Epifanić

Foto: Facebook Slavoljub Epifanić

Zrenjanin- Zrenjaninac Slavoljub Epifanić (51) koji je potpuno slep, osvojio je najviši vrh od 1.810 metara Suve planine. Zimski uspon na Trem, Suve planine i ove godine okupio je oko 850 učesnika širom Srbije i inostranstva koji su po zaleđenom i nepristupačnom terenu uspeli da savladaju put dug čak 22,8 kilometara. Slavoljub Epifanić je dokazao da volja i  trud pobeđuju svaku vrstu hendikepa.

-Staza je bila vrlo zahtevna, bilo je klizova i potpuno nepristupačno za kretanje. Planinarska akcija za mene je bila je još jedan izazov, znao sam u šta se upuštam, ali akcije i životni izazovi su sastavni deo moga života. Put je bio izuzetno težak, uspon i spust su trajali oko devet časova. Tereni su bili različiti, na nekim mestima put je bio potuno pod ledom, međutim najopasniji je bio nagib od 60 stepeni, te je samo jedan pogrešan korak mogao da vas odvede u provaliju-rekao je Epifanić, član Kluba planinara “Zrenjanin”.

Epifanić ističe da ovaj poduhvat ne bi mogao da izvede bez pratioca Zvonka Momirskog člana zrenjaninskog kluba planinara i Nikole Sretenovića, iz Gorske službe spasavanja.

-Moje kretanje na Trem iziskivalo je veliku koncentraciju sve vreme i pauze koje su mi bile potrebne da predahnem, na svu sreću uspeo da savladam teren i uspešno se popnem i spustim sa Suve planine- dodao je Slavoljub.

 

Uprkos tome što je slep punih dvadeset godina, hrabri Slavoljub je kako kaže- uzeo život u svoje ruke, i ne postoji ništa što bi ga omelo da život živi puni plućima. Aktivan u mnogim sportovima, bavio se atletikom i plivanjem, te u svojoj kolekciji ima i medalje državnog prvaka u ovim disciplinama. Danas se Slavoljub bavi streličarstvom, planinarenjem i jogom.

Zadatak je bio težak, ali da je Slavoljub takav, da nikada ne odustaje bez obzira ne težinu zadatka-rekao je načelnik Kluba planinara “Zrenjanin”, Ljubomir Popov.

 

 

Foto: Facebook Slavoljub Epifanić
Foto: Facebook Slavoljub Epifanić

Izvor  www.zrklik.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *