Šta ima novo na Staroj planini

Na Staroj planini svečano je otvorena zimska turistička sezona za koju turistički radnici, sudeći po ranim rezervacijama, smatraju da će biti za 20 odsto bolja od prošlogodišnje.

Jedini smeštajni objekat visoke klase hotel “Falkenštajner Stara planina” već je rasprodat u udarnim terminima, a ove godine posebno je boravak na jednoj od najlepših srpskih planina interesantan turistima iz Bugaske, Rusije i Rumunije.

“Očekivanja za ovu sezonu su veoma pozitivna. Pokušavamo da privučemo strane turiste i to i uspevamo, jer imamo porast stranih turista za 30 odsto, pre svega iz Rusije, Bugarske i Rumunije”, rekao je direktor Nikola Marković i dodao da ”domaćih turista ne manjka”.

Posebno je dobra vest, dodao je on, da se u sve većem broju iz godine u godinu turisti vraćaju.

“Ove godine imamo i kompletnu sedmodnevnu animaciju za decu i odrasle i muzički program tako da smo zaokružili kompletan program hotela”, rekao je Marković, dodavši da ove godine ima novina na Staroj planini.

“U arhitektonskom smislu smo odvojili pušačke zone, dakle, roditelji sa malom decom neće imati više taj problem, a obezbedili smo i sedmodnevnu animaciju sa muzičkim programom i za decu i za odrasle”.

Vesna Panajotovič, iz Skoplja, kaže da već treću godinu dolazi na Staru planinu. “Ovde je sve predivno, hrana je odlična, usluga takođe, zaista smo prezadovoljni. U ovom momentu nedostaje malo snega, ali će ga ubrzo biti, tako da smo sve u svemu prezadovoljni i nastavićemo da dolazimo ovde”, kazala je Panajotovičeva.

Četvorogodišnji Filip Milunović iz Beograda prvi put je na Staroj planini i kaže da mu se sviđa boravak na ovoj planini. “Danas sam došao, sutra ću da se sankam i skijam, super je ovde”, kaže Filip.

Direktor Turističke organizacije Pirot Bratislav Zlatkov kaže da Pirot ima odličnu saradnju sa hotelom “Falkenštajner”.

“Veliki broj gostiju iz Bugarske dolazi na Staru planinu i zbog toga je veoma važno da napravimo jedan brend od Stare planine, ne samo kao turističke destinacije, već i u smislu plasmana tradicionalnih proizvoda sa ovog područja”, kazao je Zlatkov.

Predsednik opštine Pirot Vladan Vasić kaže da je veliki broj Piroćanaca došao do posla upravo na Staroj planini u jedinom hotelu sa četiri zvezdice u ovom kraju.

”Opština Pirot će sigurno imati koristi, jer se i u Pirotu završava izgradnja modernog hotela ovog tipa, pa računamo na svojevrsnu turističku razmenu, odnosno da sve veći broj turista iz Bugarske koji dolazi u Pirot poseti i Staru planinu i i obrnuto, a to je i šansa za mnoge ljudi koji se bave tradicionalnim zanatima, proizvodnjom suvenira, naročito proizvodnjom tradicionalne hrane koja je izvrsna, tako da mislim da je to saradnja na obostranu korist”, kazao je Vasić.

I poznate ličnosti, ali i turisti, kojima je pun hotel, naglašavaju da su oduševljeni, kako smeštajem, tako i ljubaznošću zaposlenih u Skijalištima Srbije, mogućnošću da uživaju u prirodi, šetnjama na čistom vazduhu i brojnim zabavama, koje Hotel organizuje. Jednino nedostaje još snega za skijanje, poručili su.

Ove sezone će cena dnevnog ski pasa u špicu sezone biti 1.560 dinara za odrasle.

Ski centar na Staroj planini raspolaže sa više od 13 kilometara uređenih skijaških staza različitih težina, sa četvorosednom žičarom “Konjarnik” kapaciteta 1.400 skijaša na sat, ski liftom “sidro” kapaciteta 1.200 skijaša na sat, dečjim ski liftom, kao i osmosednom gondolom.


Autor: MONDO/Tanjug

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *