Stara planina 22. PO REDU “SABOR NA PANADŽUR”

Pravoslavni praznik Velika Gospojina (28. avgust) je praznovan u nekoliko sela ošptine Knjaževac kao seoska slava. Među njima je i selo Jalovik Izvor, koje se nalazi na obroncima Stare planine .

U ovom selu je davne 1996. godine Žika Radenković, zvani Lepi Brenko, u dogovoru i uz pomoć svojih prijatelja pokrenuo manifestaciju “Sabor na Panadžur”, tj. Sabor na Veliku Gospojinu. Manifestacija se tradicionalno sastoji iz Sedenjće koja se realizuje 27. avgusta u večernjim časovima, i kulturno-umetničkog festivala koji se održava 28. avgusta na dan Velike Gospojine.  Ovaj događaj predstavlja sabor narodne izvorne muzike koji okuplja : pevače, harmonikaše, frulaše, gajdaše, trubače i bleh-orkestre.  Najbolji izvođači, učesnici, dobijaju priznanja nazvana imenima naših slavnih radio-izvođača narodne muzike. Manifestacija promoviše amatere u oblasti izvornog muzičkog stvaralaštva.

Tradicionalno na manifestaciji učestvuju Žika Radenković (idejni tvorac Sabora), Andrija Bajić, Mala Cana i Mića Stojanović i mladi umetnici amateri.

PROGRAM MANIFESTACIJE:
27.  avgust, selo Jalovik Izvor

14:00- Obred kod krsta

Sedenjća u večernjim časovima

28. avgust, selo Jalovik Izvor

10:00- Vrelo

11:00- obred u crkvi

12:00- Festival

14:00- Izbor lepotice-kolo od “1000 igrača”

Organizovan prevoz za posetioce kreće 28. avgusta, u 9 časova kod Spomen parka.

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *