Stara planina : NAJTEŽA BRDSKA TRKA U SRBIJI

На Старој планини је за викенд одржано треће издање најтеже брдске трке у Србији. На подручју општине Књажевац са Бабиног зуба, по сјајном времену и на суровом терену 140 такмичара из 10 земаља одмерило је снаге на три дистанце.

Пред учесницима су биле стазе на 20 км са 1.400 м успона, средња на 85 км која има 4.100 м успона и најдужа на 122 км са 5.600 м успона.

Две дуже дистанце се бодују за незванично светско првенство – популарни „Ултра трејл Мон Блана“.

На најдужој дистанци од 122 км после 17 сати 34 минута и 45 секунди на циљ је први стигао Душко Момић, мало пре Владимира Панића (17:59:30) и Бојана Дулејана (17:59:31).


У женској конкуренцији Тања Стојановски одбранила је титулу од прошле године пошто је победила резултатом 28 сати и 45 минута.  Иза ње стижу Далиборка Докић из Хрватске (30:01:47) и Кристина Нађ из Мађарске (31:19:50).

Мени је баш била тешка трка, али свима је како сам чула. Можда због тога што је на крају био успон, а прошле године си имао силазак. Доста сам спорије урадила ове године, пет сати сам била спорија. Прошле године је била боља стаза, некако је било распоређеније тако да крај идеш све низбрдо, само ти је то довољно… али увек је супер, права авантура – истакла је Тања Стојановски, која ће следећу трку у Скајранинг лиги имати на Проклетијама.

СПОРТСКИ ГЕСТ МАКЕДОНЦА

На 85 км победу односи Јовица Јованчев из Македоније временом 11 сати 16 минута и 56 секунди, иза њега стиже Педро Конде из Португалије (12:31:35) и наш Ђорђе Дукић (13:38:49).

У женској конкуренцији тријумфовала је Ивана Самарџија резултатом 17 сати 54 минута и 22 секунде. Друго место освојила је Ивана Станковић (17:57:15), а треће Биљана Тадић (18:48:40).

Занимљива је била ситуација на овој дистанци у мушкој конкуренцији – први на циљ је стигао Јури Штанков из Русије, али без валидне овере на последњем пункту што га је аутоматски дисквалификовало (његово време је 11 часова). Јовица Јованчев је одлучио да подели награду са њим. Феноменалан спортски гест госта из Скопља, који често посећује трке у Србији.

У конкуренцији на 20 км (Скај трејл) је победио Марјан Бонев из Македоније (02:01:49), иза њега долази Саша Момић (02:10:50), па Џереми Ланг из Британије (02:16:52).

Код жена је победила Нела Лазаревић из Ниша (02:45:57). Друго место освајила је Маја Дражић (02:52:17), а треће Тамара Шекеровић (02:52:46).

Упоредо са овом трком, одржана је и једина маунтинбајк трка у Србији на 24 сата. Тријумфовао је Александар Ђуровић, други је био Милан Нешић, а трећи Ненад Ранчић.

Јака конкуренција, много боља пролазна времена такмичара, прелепа нетакнута природа и прави изазов по нашем најдужем планинском венцу. Захваљујемо се свима који су учествовали, а посебно Туристичкој организацији општине Књажевац, Фалкенштајнер хотелу, Парку природе „Стара планина“, планинарским клубовима Видлич, Бабин зуб и Железничар из Ниша, ресторану Плажа, Хидростару и волонтерима, истакли су организатори.

НЕБЕСКО ТРЧАЊЕ У СРБИЈИ

За оне који нису упућени у деловање Скајранинг асоцијације Србије, право је време да се информишу, јер је дошло време за врхунац сезоне.

Скајранинг асоцијација се бави организовањем планинских трка у Србији, као и промовисањем овог спорта. У календару за 2015. годину налази се девет трка. Авала је прошла, остало је још осам прилика да сви заинтересовани искусе одличан провод на планинским лепотицама Србије.

Не морате бити искусан тркач, међутим, ово је права прилика да постанете један. Ако нисте расположени да се такмичите и одмеравате снаге са осталима, можете и прошетати одређеним рутама.

Важно је да дате шансу једном оваквом догађају и гарантујемо, нећете бити разочарани. Нико није остао равнодушан на прелепе призоре српских планина и никоме није баш толико тешко пало да пређе извесну километражу у очаравајућој и понегде нетакнутој природи.

КАЛЕНДАР ТРКА ЗА 2015. ГОДИНУ 

(кликните на трку за детаљније информације)

1. март – Авала Скај трејл (16 км, 850 Д+) – прочитајте извештај са трке

21. март – Ртањ (5 км, 1.100 Д+) – прочитајте извештај са трке

1. мај – Соколов пут (22 км, 2.200 Д+) – прочитајте извештај са трке

5–7. јун Ултра трејл Стара Планина (122, 73 и 36 км)

11. јул – Скај рејс Бесна Кобила (30 км, 2.000 Д+)

25. јул – Проклетије (4 км, 1.200 Д+)

2. август – Шар планина Скај рејс (28 км, 2.300 Д+)

28–30. август – Тара Ултра Скај Маратон

19. септембар – Торничка Бобија Скај Рајд и Ултра Скај Маратон 

Најновије информације, објаве и детаље о свим активностима Скајранинг Србије можете пратити и на њиховом Фејсбук (Skyrunning Serbia) и Твитер профилу (Skyrunning Serbia).

FER PLEJ: Makedonac podelio nagradu sa Rusom, koji je stigao prvi ali je diskvaliofikovan zbog greške

Planinari, foto: Kurir

Na području opštine Knjaževac sa Babinog zuba, po sjajnom vremenu i na surovom terenu 140 takmičara iz deset zemalja je odmerilo snage na tri  distance.

Najkraća na 20km sa 1.400m uspona, srednja na 85km koja ima 4.100m uspona i najduža na 122km sa 5.600m uspona. Dve duže distance se boduju za nezvanično svetsko prvenstvo – popularni „Ultra trejl Mont Blana“.

U konkurenciji na 20 km (Skaj trejl) je pobedio Marjan Bonev iz Makedonije sa vremenom od 121 minuta, iza njega dolazi Saša Momić pa Džeremi Lang iz Britanije, dok je kod žena pobedila Nela Lazarević iz Niša sa vremenom 2 sata i 45 minuta. Drugo mesto osvaja Maja Dražić, treće Tamara Šekerović.

Na 85km pobedu odnosi Jovica Jovančev iz Makedonije sa vremenom 10 časova i 16 minuta, iza njega stiže Pedro Konde iz Portugalije i naš Đorđe Dukić. U ženskoj konkurenciji Ivana Samardžija pobeđuje sa vremenom 17 sati i 54 minuta. Drugo mesto osvaja Ivana Stanković a treće Biljana Tadić.

Zanimljiva situacija na ovoj distanci u muškoj konkurenciji, prvi na cilj stiže Juri Štankov iz Rusije ali bez validne overe na poslednjem punktu što ga je automatski diskvalifikovalo (njegovo vreme 10 časova).Jovica odlučuje da podeli nagradu sa njim, fenomenalan sportski gest našeg dragog gosta iz Skoplja koji često posećuje trke u Srbiji.

Na najdužoj distanci od 122km, prava Spartanska borba, nakon 17 sati i 36 minuta na cilj stiže Duško Momić, malo pre Vladimira Panića i Bojana Dulejana. U ženskoj konkurenciji Tanja Stojanovska odnosi pobedu sa rezultatom 28 sati  i 45 minuta i time ponavlja uspeh iz 2014. Iza nje stižu Daliborka Dokić iz Hrvatske i Kristina Nagi iz Mađarske.

Uporedo sa ovom trkom, održana je i jedina mauntin bajk trka u Srbiji na 24 sata. Pobedu odnosi Aleksandar Đurović, drugo mesto osvaja Milan Nešić a treće Nenad Rančić.

Stanković 12. u trci na Staroj Planini

Na Staroj planini je u subotu održano treće izdanje najteže brdske trke u Srbiji, a čast Vranjanaca na ovom takmičenju branio je Siniša Stanković iz Atletskog kluba Vranjski maratonci koji je učestvovao u trci na 85 km.

Stanković na Staroj Planini Stanković na Staroj Planini

On je zauzeo 12. mesto u konkurenciji trideset šest takmičara. Stazu je pretrčao za 17 sati i 9 minuta. Na 85 km pobedio je Jovica Jovančev iz Makedonije, drugi je bio Pedro Konde iz Portugalije a treći  Đorđe Đukić.

Po rečima vranjskih maratonaca, na području opštine Knjaževac sa Babinog zuba, po sjajnom vremenu i na surovom terenu 140 takmičara iz deset  zemalja odmerilo je snage na 3 distance. Najkraća je na 20km sa 1.400m uspona, srednja na 85km koja ima 4.100m uspona i najduža na 122km sa 5.600m uspona.

Organizator trke je Skyrunning Serbia. U njihovoj organizaciji i Vranje će biti domaćin trke 11. jula gde će se trčati na potezu Vranjska banja – Besna kobila.

OK RadioIzvor zurnal.rs/Kurir/OK radio

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *