Stara planina : Pirot: Srbiji kilovati Temskoj – jezero

HE “Pirot” ponovo radi na prevođenju viškova bujičnih voda iz Toplodolske reke u akumulaciju “Zavoj”. Za radove u parku prirode “Stara planina” stigla podrška iz Ministarstva i lokalne samouprave.

HIDROELEKTRANA “Pirot”, snage 80 megavata – koja se, po nalogu EPS, uključuje u “špicevima” potrošnje i na taj način štiti energetski sistem Srbije – uveliko radi na realizaciji odavno zaustavljenog projekta prevođenja viškova bujičnih voda iz Toplodolske reke u akumulaciju “Zavoj”.

Konkretno, ministarstva nadležna za park prirode “Stara planina” – gde se nalazi akumulacija – i Grad Pirot, zajedno sa pomenutom centralom, privode kraju poslove oko izdavanja lokacijskih dozvola…

– Prevođenjem viškova bujičnih voda koje se slivaju sa Midžora povećaće se proizvodnja struje – kaže direktor Hidrocentrale Ljubomir Stojanović. – Tunel za prevođenje od Zavoja do Toplog Dola, dug oko 5.200 metara, nalazi se u prostornom planu Republike Srbije i iskopan je dopola. U razgovoru sa ministrom Aleksandrom Antićem i gradonačelnikom Vladanom Vasićem smo dogovorili da se nastavi realizacija projekta.

U međuvremenu, generalnim projektom je utvrđen biološki minimum Toplodolske reke, odnosno Temštice u letnjem i zimskom periodu. Istim projektom je predviđena i izgradnja akumulacije iznad sela Temska, koja će biti korišćena u rekreativne svrhe, ali i za navodnjavanje Temačkog polja. Na taj način biće ispunjeni zahtevi meštana, koje tek treba osloboditi straha od toga da će ostati bez vode.

Stojanović najavljuje i da će kraj iste akumulacije biti izgrađena i takozvana riblja staza, odnosno svojevrsna trasa za pecaroše. Ali realizacija ovog posla podrazumeva i most na Toplodolskoj reci – nizvodno da brane na akumulaciji “Zavoj” – na lokaciji zvanoj Mrtvački most. Projekat za ovaj prelaz se uveliko radi, a gradnja je planirana već sledeće godine…
Ljubomir Stojanović

Istovremeno se sanira jedno klizište na početku akumulacije, dužine stotinak metara, u mestu Zapadje, koje je do sada onemogućavalo prolaz teškim kamionima i autobusima.

Inače, HE “Pirot” je od početka godine proizvela više od 35 miliona kilovat-časova struje, a godišnji plan je 66. Minule zime, Centrala je – zbog niskih temperatura koje su potrajale duže od mesec dana – radila bukvalno danonoćno i na taj način čuvala elektroenergetski sistem čitave zemlje. Sada je redovni godišnji remont planiran za period od 18. septembra do 8. oktobra, a to podrazumeva ispitivanje opreme i objekata na ovom objektu, kao i merenja na dovodnom tunelu dužine 12 kilometara, te proveru statike proizvodnih pogona.

(NE)SPORAN PROJEKAT

PROJEKAT prevođenja viškova bujičnih voda u akumulaciju “Zavoj” je zaustavljen odlukom odbornika u SO Pirot još 2014. Ekološki fundamentalisti su, naime, bili organizovali proteste i tvrdili da će prevođenjem viškova vode Toplodolske reke biti uništena flora i fauna kanjona od Toplog dola, sve do Temske…

Inače, do 2004. je u ovaj projekat uloženo oko šest miliona evra, a značajan deo tog novca je utrošen za probijanje tunela (na slici) koji je, nažalost, prokopan tek do polovine ukupno predviđene dužine.

 novosti.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *