Stara planina, raj za odmor i opuštanje (Video)

Na Staroj planini zvanično je otvorena letnja turistička sezona. U Javnom preduzeću “Stara Planina”, koje gazduje istoimenim luksuznim hotelom na Jabučkom ravništu, kažu da su posle izuzetno uspešne zimske sezone spremni da ugoste i sve one koji požele da tokom ovog leta uživaju u očuvanoj staroplaninskoj prirodi. Za goste su spremni i domaćini u potplaninskim selima, koji turizam vide kao svoju realnu razvojnu šansu.

Planinarenje, ekstremni sportovi, lov, ribolov, ili šetnje stazama parka prirode samo su deo onoga što Stara planina može da ponudi svojim gostima tokom leta.

“Lepo je ovde, ima puno sadržaja, puno zelenila, čist vazduh”, rekla je Ana Mančić iz Pirota.

Mile Andonović je takođe oduševljen prirodom, ali kaže i da je spa-centar odličan.

U Javnom preduzeću “Stara planina” zadovoljni su brojem turista na samom početku letnje sezone.

“Trenutno se u hotelu nalazi oko 150 ljudi. U prvih šest meseci ove godine ostvarili smo preko 30.000 noćenja od kojih je 31 posto bilo inostranih turista. Imamo najave za letnji period, otprilike popunjenosti oko 60 posto”, rekao je Vladimir Simović, direktor JP “Stara planina”.

Posetiocima Stare planine smeštaj nude i seoska domaćinstva, gde prema podacima Turističke organizacije opštine Knjaževac trenutno ima mesta za oko 600 gostiju.


“Treća je godina kako mi dolaze jedni isti gosti. Znači da su sigurno zadovoljni i da im je dobro, čim dolaze”, kaže Lala Ristić iz sela Crni Vrh.

Razvoj turizma započet ovde pre desetak godina izgradnjom prve žičare polako oživljava celo potplaninsko područje.

“Ima boljitka. Ne mnogo velikog, ali ga ima u smislu što smo dobili put. Put je prvog reda”, rekao je Vlastimir Videnović iz sela Balta berilovac.

“Ovo se zove Gramada. Vidiš da pravo naselje postade. I svuda u okolini, sve su to vikendice”, kaže Ljiljana Golubović.

Za dalje poboljšanje kvaliteta života u potplaninskom području, meštani kažu da im je u ovom trenutku neophodno poboljšanje signala mobilne telefonije, kao i ponovno otvaranje benzinske pumpe u Kalni koja je gorivom snadevala celo taj kraj i sve turiste na putu ka Ski-centru.

Izvor RTS/Knjaževačke vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *