Stara planina: Skijanje do Đurđevdana – gradi se put od Pirota

STARA PLANINA – Turistički poslenici ali i zaposleni u JP “Skijališta Srbije” zadovoljni su ovogodišnjom sezonom u najmlađem turističkom centru Srbije na Staroj planini, tačnije na Jabučkom ravništu, poznatom po prvoj srpskoj, osmosednoj gondoli. Dnevne prolećne temperature ne remete uobičajeni ritam na stazama, na kojima ima između 50 i 60 centimetara snega. Uz to, sve staze su opremljene sistemima za veštačko osnežavanje.


– Veoma smo zadovoljni posećenošću kao i pozitivnim reakcijama naših gostiju. To nam daje za pravo da ćemo ubuduće imati sve više domaćih i gostiju iz regiona, posebno iz Bugarske i Rumunije, kojih ima i ove sezone – kaže Siniša Milenković, direktor luksuznog hotela “Stara planina – Falkenštajner”.

Za centar na Jabučkom ravništu koji je na 1.780 metara nadmorske visine, odakle se kao na dlanu vidi piramida Rtnja, ali i blesak Dunava kod Vidina kad je lepo vreme, po rečima Milenkovića, posebno su zainteresovane porodice sa malom decom. Za najmlađe posetioce obezbeđeni su animatori i besprekorni uslovi za boravak na snegu. Kada nisu na stazama koje su svega nekoliko desetina metara od hotela, roditelji mogu da borave u spa-centru, turskom kupatilu, fitnes centru sa najsavremenijim aparatima.

U ovom centru, ali i oko obližnjeg Babinog zuba ima više od 13 kilometara skijaških staza, koje ispunjavaju takozvane FIS standarde, odnosno na njima se organizuju međunarodna takmičenja u alpskom skijanju. Sve su pokrivene žičarama. Centar na Staroj planini odlikuje to što prirodnog snega ima tokom šest meseci. Na obližnjim vrhovima, ali i Midžoru, najvišem srpskom vrhu, na 2.169 metara, neretko sneg opstane i do Đurđevdana.

U toku je i razmatranje, najkraće varijante koja bi do Jabučkog ravništa, gde su izgrađene podzemne garaže išla od pirotskog sela Zaskovci, koje je od ovog centra udaljeno nepunih sedam kilometara.

 

GRADI SE PUT OD PIROTA

DO Jabučkog ravništa i Babinog zuba, sada se stiže iz jedinog mogućeg pravca Kalne. Pre tri godine počela je izgradnja puta iz pravca Pirota, tačnije od sela Cerova. Završetkom ove saobraćajnice, turistički centar koji je atraktivan i tokom leta biće znatno bliži Piroćancima, Nišlijama, Leskovčanima ali i turistima iz okoline Sofije i gostima južno od bugarske prestionice.

 

OPREMLjENI HOTEL “Stara planina – Folkenštajner”, ukupne površine preko 28.000 kvadrata, ima 147 luksuzno opremljenih soba i apartmana sa 380 ležajeva. Podzemna garaža ima 146 mesta, a pod okriljem hotela rade i tri konferencijske sale, isto toliko bazena, frizerski salon, prodavnica suvenira, apoteka, pošta… Popunjenost kapaciteta trenutno je, kako kažu, optimalna.

 


http://www.novosti.rs/

One Response to Stara planina: Skijanje do Đurđevdana – gradi se put od Pirota

  1. […] Naslovna fotografija: Stara planina info […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *