Stara planina : Skijaš sam kriv za smrt

SKIJALIŠTA SRBIJE NISU ODGOVORNA
Skijaš sam kriv za smrt

Nakon nesreće koja se dogodila na Staroj planini, kada je skijaš izgubio život tokom skijanja, utvrđeno je da nije bilo propusta Skijališta Srbije, te da je do nesreće došlo isključivo nepažnjom skijaša.

Iako su pripadnici Gorske službe spasavanja i lekarska ekipa za svega nekoliko minuta od nesreće bili na licu mesta, skijašu na žalost nije bilo spasa.
Prema nezvaničnim podacima skijaš je prilikom pada zadobio teške povrede glave, usled kojih je nastupela smrt. Kako je saopšteno, Gorska služba spasavanja i lekarske ekipe izašle su na lice mesta u najkraćem roku, ali su nažalost, samo mogli samo da konstatuju već nastupelu smrt.
– Sve staze u ski centrima kojima upravljaju Skijališta Srbije su uređene u skladu sa svim bezbednosnim standardima, a u skladu sa Zakonom o javnim skijalištima – navedeno je u sapštenju Skijališta Srbije, koje je dostavljeno medijima nakon tragičnog događaja.


Oni su apelovali na sve korisnike staza da nose kacige i da vožnju i izbor staza prilagode svojim sposobnostima, iako je ovo jedno od najopremljenijih skijališta, sa svom pratećom infrastrukturom službama i opremom.
Skijaš je zadobio stravične povrede na skiljalištu na Staroj planini, na veznom putu rudine ka stazi broj pet. O čitavom događaju obaveštena je policija, čija patrola, kao i uviđajna ekipa je došla na lice mesta, a telo je preneto na obdukciju.
Iako su povrede glave vrlo retke, one su čak uzork šezdeset odsto smrtnih slučajeva u sportovima na snegu. Kaciga je osnovni i obavezni deo opreme na svim skijalištima u Evropskoj uniji bez koje nijedno maloletno lice ne može da vozi skije ili bord.
U Srbiji, deca do 14 godina su u obavezi da nose kacige, a to je preporuka i odraslima kako bi se izbegle eventualne povrede.
Pad Mihaela Šumahera prouzrokovao je teške posledice, a lekari su saglasni da bi, da nije nosio kacigu, smrt nastupila trenutno.
I besmislen pad, u sportovima na snegu može da prouzrokuje ozbiljne povrede glave, koje mogu da budu kobne po skijaša.


izvor alo.rs/

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *