Stara Planine sve atraktivnija destinacija

U našim najvećim skijaškim centrima poslednjih godina raste broj turista.

Prošle godine Srbiju je posetilo više od tri miliona turista, tako je uz zaradu od 1,2 milijarde evra oboren još jedan rekord zbog kog turistički radnici zadovoljno trljaju ruke.

Iako najveći deo zarade, ali i turista “otpada” na Beograd koji je top 1. destinacija godinama, sve je više onih koji svoje zimske i letnje odmore provode na planinama, pre svega na Kopaoniku, Zlatiboru, Staroj planini, Divčibarama. Zajedno sa brojem turista povećavaju se i smeštajni kapaciteti, i to sudeći prema statistici RZS smeštajni kapaciteti posle zatišja 2012. i 2013. polako počinju da se oporavljaju od 2014. naovamo. Na Staroj planini je za četiri godine broj noćenja porastao za gotovo 14.000, dok je zarada skočila za nekih 120 miliona dinara. S druge strane, najposećenija planina u Srbiji, Zlatibor, godišnje ugosti i do 1,4 miliona turista, a za poslednje tri godine broj ležajeva porastao je za trećinu.

Kako kažu u državnoj kompaniji Stara planina Resort u čijem je vlasništvu hotel Stara planina, statistika u poslednje četiri godine ide uzlaznom linijom. U 2014. realizovano je 33.751 noćenja i ostvareno 176,5 miliona dinara. Godinu kasnije imali su 44.501 noćenja sa prihodom od 257,9 miliona dinara.
Rast je nastavljen i u 2016. kada je bilo 46.066 noćenja, sa prihodom od 266,6 miliona dinara dok je prošle godine bilo 47.868 noćenja sa realizovanim prihodom od 295,6 miliona dinara.

– Prema prvim pokazateljima i u 2018. se očekuje rast. U ovom trenutku znamo da imamo 50 odsto popunjenosti u noćenjima u odnosu na celokupnu sezonu, odnosno celu prošlu godinu. Ovo znači da za ovu zimsku sezonu imamo već rezervisano 25.540 noćenja, što je za prva tri meseca sjajan rezultat – ističe Goran Karadžić, direktor Stara planina Resort.

Pored domaćih gostiju na Staroj planini sve češće su turisti iz Bugarske i Rumunije, ali i zemalja u okruženju koji vole netaknutu prirodu i potpuni komfor u hotelu koji, kako kaže, često porede sa skijaškim centrima širom Evrope i sveta.

Osim gostiju, turistički centar Zlatibor iz godine u godinu privlači i sve više investitora koji ulažu u izgradnju hotela, apartmana i druge turističke sadržaje.

Za tri protekle godine broj ležaja u hotelima je ostao isti jer su, kako za Danas objašnjava Jovan Pavlović, stručni saradnik u Turističkoj organizaciji Zlatibor, pojedini hoteli smanjili broj ležaja, ali su povećali kategoriju kvaliteta svojih usluga. S druge strane, stalno se povećava broj ležaja u apartmanima i apartmanskim naseljima, konačištima i pansionima.

– Naša procena je da se za tri godine ukupan broj ležaja povećao sa više od 20.0000 na oko 30.000. Od toga, 4.500 ležaja je u hotelima, a ostatak u ostalim oblicima smeštaja, poput apartmana, pansiona, konačišta, koja se stalno grade – navodi naš sagovornik i dodaje da se stalno povećava i broj gostiju.

Uz napomenu da ne postoje apsolutne brojke o ukupnom turističkom prometu na Zlatiboru, on navodi da tu vrstu statistike utvrđuje TO Zlatibor i to na osnovu uzorka od oko 2.300 ležaja.

– Zlatibor je 2015. ugostio 19,6 odsto turista više nego prethodne godine. U 2016. godini 10 odsto više, nego 2015. godine, dok je u 2017. godini to povećanje bilo osam do devet odsto u odnosu na 2016. godinu – kaže Pavlović i navodi da je procena da na Zlatiboru godišnje boravi oko 300.000 gostiju i da se ostvari od 1,2 do 1,4 miliona noćenja.

Obim ulaganja u turističke potencijale Zlatibora za tri protekle godine, kaže da “nije moguće tačno utvrditi, ali da su u pitanju ogromne investicije i ekspanzija gradnje”. Kao neke od većih investicija, on je naveo Avantura park, Dino park, hotel Tornik sa 400 soba, koji se godinama gradi i ove godine trebalo bi da primi prve goste, apatmanska naselja “Jelena Anžujska” u blizini magistrale, Kalman na Obudojevici, ali i na drugim lokacijama, kao što su Zova, Oko, Vodice, Gradina.

U razvoj Zlatibora, prvenstveno u komunalnu infrastrukturu, kontinuirano ulaže i opština Čajetina. Najveći i najambiciozniji projekat je izgradnja panoramske žičare – gondole, od koga se očekuje da značajno doprinese turističkom napretku Zlatibora. Gradnja je počela krajem avgusta prošle godine, nakon što je Ministarstvo građevinarstva, posle sporova sa lokalnom samoupravom, ipak izdalo građevinsku dozvolu za radove na poslednjoj stanici na vrhu Tornika. Opština sama finansira taj projekat, čija je vrednost 13 miliona evra, koji bi trebalo da bude završen do kraja ove godine. Buduća gondola ići će trasom od skoro devet kilometara i spojiće centar Zlatibora sa vrhom Tornika, a u blizini Ribničkog jezera, gde je predviđena gradnja velikog turističkog kompleksa “Zlatni grad”, a planirana je i izgradnja međustanice.Izvor http://www.danas.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *