Stara planina spremna za raspust

I pored blaže zime, ove sezone se očekuje rekordna poseta u domaćim ski-centrima.

U skijaškim centrima Srbije su prezadovoljnim novim školskim kalendarom koji je definitivno produžio zimsku sezonu. Naime, sezona, koja je nekada trajala dve nedelje, sada traje dva meseca, jer od 25. decembra do 19. februara planine Srbije prepune su dece. Prvi su na školski raspust otišli mališani iz Vojvodine, a ubrzo su im se pridružila deca Crne Gore i Republike Srpske. Kada ova deca vrate rentirane skije, pojaviće se mališani iz Srbije južno od Save i Dunava.

I na Staroj planini je sve podređeno deci. Recimo, mališani do deset godina koja provedu zimski raspust na ovoj planini, imaju besplatnu opremu, ski-pas i školu skijanja! Deca u jutarnjim časovima mogu i besplatno da nauče da plivaju, a uveče imaju specijalni šou- program. Klinci do 15 godina, u pratnji roditelja, dobijaju popust od 50 odsto. Smeštaj u hotelu je po principu “sve uključeno” koji za odrasle košta 68 evra.

– Za školski raspust u hotelu “Stara planina” slobodno je nekoliko soba, a najveća prednost su gondola udaljena samo 100 metara i odličan velnes – ističe Goran Karadžić, direktor “Stara planina rizort”. – Nudimo i besplatan parking, kao i vodiče za šetnju po prirodi, a primamo i kućne ljubimce do sedam kilograma.

 

Država je preuzela i brigu o planinskom hotelu “Babin zub” na Staroj planini, ali i tu ima samo nekoliko slobodnih soba.

 
VIŠE od 20.000 dečjih ski-karata prodato je tokom prošlogodišnje zimske sezone na Kopaoniku, a pošto se ove godine očekuje da će rekordan broj mališana uživati u skijanju i bordingu, ne čudi što je u zimskim centrima od 1. februara teško pronaći slobodan ležaj.

Promena raspusta produžila je špic sezone na dva meseca. Odlično smo popunjeni. Mislili smo da je pretprošla godina sa 300.000 turista bila rekordna, a prošla je uspela da je nadmaši za sedam odsto – kaže Jovan Pavlović iz Turističke organizacije Zlatibor. – Samo Stopića pećina je pretprošle godine imala 49.000, a lane 61.000 posetilaca. Zlatibor je tradicionalno omiljena porodična planina i sve činimo da privučemo roditelje sa decom.

Zlatibor ima 30.000 ležajeva, pa uvek može da se nađe slobodan krevet. Privatni smeštaj prve klase na Zlatuboru košta deset evra po krevetu, a polupansion u špicu sezone je od 25 evra. Deca mogu da iznajme opremu i smučaju na osam kilometara dugačkim stazama Tornika, koji je od centra naselja udaljen devet kilometara. Zanimljiv je i “Dino park” (dečja ulaznica je 300 dinara), sa kojim Zlatibor deci nudi tri avantura parka. Baš u vreme raspusta, od 2. do 4. februara u Mačkatu se održava Pršutijada.

 

S obzirom na to da svako deseto dete u Srbiji skija, “Skijališta” su osmislila “duo prenosivu porodičnu katu” za roditelje.

– Namenjena je roditeljima sa malom decom, pa dok jedan čuva mališana, drugi može sa tom kartom da skija – objašnjava Dejan Ćika, direktor JP “Skijališta Srbije”. – Trudimo se da svake godine privučemo što više dece na planinu kako bi zavolela skijanje i bavila se sportom. Spremni smo za zimski raspust, radimo punim kapacitetima, a niže temperature pogoduju proizvodnji veštačkog snega.

 

BROJKE


* 30.000 ležajeva ima Zlatibor
* 100 metara je udaljena gondola od hotela “Stara planina”
* 20.000 dečjih ski-pasova prodato na Kopaoniku

 

JAHORINA POVOLjNA
NA Jahorini se nalaze dva poligona za najmlađe sa pokretnim trakama, a kada prođu obuku mogu da skijaju na 35 kilometara staza. Na Jahorini može da se kupi porodični ski-pas koji važi za najmanje jednu odraslu osobu i jedno dete, a ušteda je i do 15 evra za nedeljnu kartu. Smeštaja ima za svačiji džep, dok polupansion početkom februara u boljim hotelima košta 50 evra.
Izvor novosti.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *