Supovi uskoro i na Staroj planini

U Srbiji, u kolonijama u Uvcu i Trešnjici, ima oko 500 jedinki beloglavog supa, lešinara kojem je na našim prostorima do pre dve decenije pretilo izumiranje. Ovih dana učinjeni su prvi koraci da ove retke ptice dobiju i svoje treće utočište – Staru planinu.

„Srbijašume” su, kako saznajemo, pristale da izgrade kaveze za ptice, a opština Pirot bi trebalo da odredi lokaciju gde bi mogla da se zasnuje kolonija, ali i da obezbedi struju za budući istraživački centar u blizini kolonije.

– Ovaj projekat bi trebalo da se realizuje u narednih pet godina, a u buduću koloniju ptice će najverovatnije pristići iz zapadne Srbije, iz Uvca i Trešnjice. Vrlo je važno da se tu izgradi i istraživački centar, odnosno stvori pravi ambijent za gneždenje supova, jer je reč o ptici koja teško osvaja napuštene prostore – kaže dr Saša Marinković, iz Instituta za biološka istraživanja „Siniša Stanković”.

Sup se u istočnoj Srbiji, poslednji put gnezdio 1948. godine, tako da još samo najstariji žitelji Stare planine pamte kako je izgledalo kada ovaj lešinar krstari nebom. Do masovnog istrebljena beloglavog supa došlo je kada su lovačka udruženja počela da postavljaju otrovne mamce za vukove.

– Prema njihovim izveštajima samo u 1959. godini potrovano je 700 beloglavih supova u Srbiji, više nego što ih ima danas. Sada je strogo zabranjeno odlaganje bilo kakvog otrova u prirodu, a kamoli postavljanje otrovnih mamaca i trovanje strogo zaštićene vrste. Nadamo se da će lovci ovog puta dati svoj doprinos povratku beloglavog supa na Staru planinu – napominje Marković.

Beloglavi sup je vrsta od nacionalnog, obrazovnog i ekonomskog značaja zbog čega je program zaštite beloglavog supa u Srbiji značajan za povratak ove vrste na ceo Balkan.

– Imamo podatke da supovi sa Uvca odlaze do Izraela, čak i do Jemena, dokle je doleteo sup koga od milošte zovemo Alibaba. Oni se ipak i posle udaljenosti od 3.530 kilometra, vraćaju u Srbiju, da kod kuće sviju gnezdo – napominje Marinković.


———————————-

Vukan ide u Trebinje

U saradnji sa nadležnim institucijama Srbije, Republike Srpske i udruženjem građana iz Trebinja „Južnjačko plavo nebo”, realizuje se program naseljavanja supa u Republiku Srpsku na Popovo polje.

– Tamo već postoji kavez, a gradi se i centar za praćenje ptica. U Trebinju imamo čak i jednu pticu, supa, koji nije čipovan i odnekud je doleteo u Popovo polje. Izgleda da mu se svidelo, pa je i ostao. Nama je u planu da do kraja godine iz Uvca u Trebinje prevezemo još jednu jedinku – supa Vukana. Njih dvojica bi trebalo da pripreme „teren” za buduće „devojke”, jer se supovi gnezde isključivo u parovima – objašnjava Saša Marinković.
B. Vasiljević


Politika
objavljeno: 04.12.2014.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *