U punom jeku osnežavane Staza na Staroj planini

Niste temperature i mestimične snežne padavine na Babinom zubu pogoduju pravljenju veštačkog snega.

Topovi” za veštačko osnežavanje  na čijoj pripremi radi osoblje  Javnog preduzeća ”Skijališta Srbije” danonoćno su u funkciji ,  na svih 13 km ski staza koliko trenutno ima na Staroj planini.

Prema informacijama do kojijh je došla novinarska ekipa Knjaževačkih vesti ovih dana prioritet je bilo osnežavanje staze Jabučko ravnište.Osnežavanje ove lokacije duž Prve Srpske Gondole nastaviće se sve do otvaranja ski sezone – 12 decembra.


OSnezivanje Babin zub

Od danas veći prioritet za osnežavanje imaju staze 5 i 5a jer je ski staza Jabučko ravnište skoro do kraja osnežena.Osneživanje staza se nastavlja u pravcu Sunčane doline i Konjarnika.

OSnezivanje Babin zub 2

Otvaranje zimske sezone, da podsetimo, najavljeno je za 12. decembar. Do tada, svi tereni biće, kao i prethodnih godina, spremni da prime ljubitelje zimskih sportova.

OSnezivanje Babin zub 3

Zahvaljujući sistemu za veštačko osnežavanje može se  da kontrolisati  početak ski sezone .Stekli su se uslovi neophodni za rad sistema za veštačko osnežavanje (temperatura u minusu) pri čemu će sve staze  biti pokrivene snegom čime će početi skijaška sezona. Dakle, skijaši mogu izaći na stazu  12.decembra   kada i zvanično polinje ski sezona.

 

OSnezivanje Babin zub 4

Za kvalitetno osneživanje staraju se topovima za sneg Italijanske firme Technoalpin (Model T-40 Fiksni koji se može postaviti na platformu visine 4.5m).

Stara planina je u prošloj sezoni  imala rekordnu sezonu sa 37.000 prodatih skijaških dana, a sezona je trajala 120 dana.

 

Sistemom za veštačko osnežavanje biće   pokriveno devet novih staza i ski puteva duž kojih je raspoređeno oko 40 mobilnih i fiksnih topova, kao i lansera (žirafa). Dužina postavljenog cevovoda je oko 15 kilometara.

Uz ski staze Konjarnik i Sunčana dolina, sistem ukupne dužine 3 km je već urađen pred sezonu 2011/12. Sistem čine vodoakumulacija na Župskoj reci kapaciteta 10.000 kubnih metara, 21 šaht sa 20 priključaka za topove za proizvodnju veštačkog snega, sedam mobilnih topova M12 i potisni cevovod dužine 3.000 metara.

Izgradnjom sistema za proizvodnju veštačkog snega u ovom novom delu skijališta, ski centar Stara planina je u potpunosti pokriven sistemom za veštačko osnežavanje, čime se kvalitet usluge u predstojećoj sezoni  podignut na znatno viši nivo

Trenutno na Staroj  planini ima 18. lansera  tipa V 30 ( Žirafe) kao i 16. topa na platformi T 40 i jedan top na plarformi T 10 plus 4 mobilna topa T 40 plus 7 mobilna topa M 12.Mobilnih šahti ima 65 dok ukupan broj šahti iznosi 100.

Cena ski pasa za otvaranje sezone na plani staroj je sledeca:

4 dana ski pas 12-15dec 1300din (ČETVRTAK – PETAK – SUBOTA – NEDELJA
3 dana 13-15dec 1110din (PETAK – SUBOTA – NEDELJA)

BESPLATAN SKI PAS, ODNOSNO URAČUNAT U CENU SMESTAJA JE ZA LJUDE KOI BORAVE U HOTELU FALKENŠTAJNER ODNOSNO KOJI PLAĆAJU NEKI OD PAKETA KOJE HOTEL NUDI.

.

Izvor Knjaževačke vesti /skijanje.rs

foto I.S – B.C

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *