Verica Kalanović u Knjaževcu : Obavezno poštovanje uredbe o ceni grejanja

Verica Kalanovic.jpg

Poštovanje uredbe o ceni grejanja je obavezno u toku zimske sezone, rekla Verica Kalanović. Cilj uredbe je da se smanje razlike između cene grejanja za privredu i za građane, naglasila je Kalanovićeva u razgovoru sa predsednicima opština iz istočne Srbije. Ministarka regionalnog razvoja i lokalne samouprave Srbije Verica Kalanović izjavila je da su opštine u obavezi da poštuju Uredbu o najvišoj i najnižoj ceni grejanja u toku zimske sezone.

-->

- -Na sastanku sa predsednicima 12 opština istočne Srbije u Knjaževcu, Kalanovićeva je ukazala na velike razlike u cenama grejanja za privredu i građane i istakla da je ta uredba korak ka tome da se te razlike smanje. Kako se navodi u saopštenju Ministarstva regionalnog razvoja, Kalanovićeva je naglasila da je krajnji cilj tog Ministarstva da se javno-komunalna preduzeća učine održivim. "Poboljšavaćemo infrastrukturu, uticaćemo maksimalno na najniže moguće cene komunalnih usluga za socijalno ugrožene kategorije, ali nećemo dozvoliti da ceo teret lošeg poslovanja javno-komunalnih preduzeća snosi samo privreda, kao što nećemo dozvoliti da ceo teret bude isključivo na lokalnim samoupravama", rekla je ministarka. Kalanovićeva je u Knjaževcu sa predsednicima opština razggovarala i o zimskom održavanju puteva i nakon primedbi nekih predsednika najavila je da će o tome razgovarati sa direktorom "Puteva Srbije" i direktorima lokalnih preduzeća za održavanje puteva, kojima su "Putevi Srbije" poverili te poslove.

Ona je podsetila da je početkom ove godine jednim papirom, jednom uredbom, više od 6.000 kilometara regionalnih puteva prebačeno lokalnim samoupravama na zimsko i letnje održavanje. Ministarka Kalanović je istakla da neke lokalne samouprave nisu bile spremne za tu nadležnost, jer nisu imale kapacitete za to. "Zato sam smatrala da je moja obaveza, kao ministra za regionalni razvoj i lokalnu samoupravu, da ovaj problem rešimo i u budžetu je odvojeno četiri milijarde dinara državne pomoći za održavanje nešto više od 6.000 kilometara puteva, što je prebačeno sa republičkog na lokalni nivo", rekla je Kalanovićeva.

 Prema njenim rečima, pre nekoliko dana sklopljen je ugovor sa "Putevima Srbije" za održavanje puteva u zimskom periodu i za to je opredeljeno 900 miliona dinara. Kalanović je sa predsednicima opština istočne Srbije razgovarala i o mogućim projektima i vidovima prekogranične saradnje sa Bugarskom i za kraj decembra najavila posetu bugarske ministarke regionalnog razvoja i javnih radova Lilijane Pavlove Nikolove. Sa Nikolovom će, kako je najavila, razgovarati o unapređenju saradnje između dve zemlje i pograničnih opština.

Kompletan tok današnjeg sastanka smo prenosili uživo, a snimak možete pogledati na našem TV Kanalu

izvor RTS / Foto video Knjaževačke vesti 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *