NEZAKONIT LOV: Muškarac iz Beograda ubio srnu na Staroj planini –

Dok domaći i svetski mediji uveliko bruje o ponovnoj pojavi mrkog medveda u Parku prirode Stara planina, lovokradica je u okolini Gabrovnice odstrelio  Srnu koja je dojila mladunce.

U ataru sela Kalne 12.juna 2016 godine na 300 metara od  skretanja za selo Gabrovnica otkriveno je krivično delo nezakonit lov i tom prilikom je lovokradica odstrelio jednu Srnu koja je dojila laniće, što je utvrđeno od strane lovočuvarske službe jer su mlečne žlezde bile u trenutku odtreljenja aktivne odnosno pune mleka kojim je srna dojila svoje mladunce.Policija će podneti krivičnu prijаvu zbog osnovа sumnje dа je učinjeno  krivično delo nezаkonitog lovа.Ministarstvo za zaštitu životne sredine Srbije je pre 5 godina donelo  uredbu po kojoj će se za ubijanje ili zlostavljanje više od 500 životinjskih vrsta plaćati visoke kazne.

Nezvanično saznajemo da je lovokradica privremeno nastanjen u Staroplaninskom  selu Crni vrh podno Babinog zuba, a poreklom je iz Beograda.

Protiv lovokradice će biti podneta krivična prijava zbog krivolova.Inače ovo nije usamljeni slučaj da se pojedine osobe  lokalnom stanovništvu predstavljaju kao ljubitelji Stare planine i prirode čime prikuplajju dragocene informacije i koriste ih za  krivolov.

ZATVOR
Članom 276. Krivičnog zakona Republike Srbije propisane su kazne za lovokrađu. Svakom ko lovi divljač u vreme lovostaja ili na području gde je to zabranjeno, propisana je novčana kazna ili zatvor u trajanju do šest meseci. Godinu dana iza rešetaka zaprećeno je onome ko lovi na tuđem lovištu, kada ubije, rani ili divljač uhvati živu. Ako se to odnosi na visoku divljač, počinilac može biti kažnjen zatvorom do dve godine ili novčano. Do tri godine zatvora predviđene su, ovom odredbom, za sve koji love divljač čiji je lov zabranjen ili to čine bez posebne dozvole za određenu vrstu, kao i onima koji to rade na način ili sredstvima kojima se ona masovno uništava.

Kalendarom lova trenutno je zabranjen lov na Srne jer se u ovom periodu lane odnosno donose na svet svoje mladunce.Dotični lovokradica je nezakonitim lovom i odstrelom Srne ubio najmanje  još dva laneta koja će najverovatnije umreti od gladi.Stara planina i okolina Knjaževca, idealno su područje za lovni turizam. Na području opštine Knjaževac postoje četiri lovišta, ukupne površine oko 60.000 hektara. To su: “Tupižnica”, “Srbija šume II”, “Tresibaba” i “Midžor” Kalna.Od divljači su najzastupljenije trofejna divljač, fazan, zec i vidra. Na Tupižnici postoji rezrevat za jelensku divljač, fazanerija sa 1.500 fazanskih pilića, deo za lov na divlje svinje.

Lovištem Babin zub, gazduje lovačko udruženje “Midžor” iz Kalne. Prostire se na površini od 28.000 hektara, i na teritoriji je 14 seoskih naselja, čiji je zajednički naziv Budžak. Nadmorska visina je od 500 do 2000 metara, od pitomih brdovith do teških, visoko planinskih terena. Gotovo cela teritorija lovišta je pristupačna za terenska vozila, a do svakog dela lovišta može se stići pešačenjem.

U najvišem delu lovišta, prema granici sa Bugarskom, najviše ima običnih jelena, velike telesne mase i trofejne vrednosti. Divlja svinja, kao najčešće lovljena divljač, nastanjuje celo lovište i po broju je iznad kapaciteta, a čest je i odstrel jakih veprova sa masom oko 250 kilograma . Srneće divljači ima na celom prostoru, a vrednost srndaća je od prosečne do odlične. Hajka na vukove se tradicionalno organizuje u februaru. Od ostale divljači, koja se redje lovi ili je zaštićena, tu su šakal, jazavac, divlja mačka, kuna belica, lisica, vidra, zec, tvor, a od ptica jarebica, golub grivnaš, grlica, prepelica, kao i više vrsta jastrebova i sova.
Zavisno od potrebe i vremenskih uslova, u lovište se unosi živa divljač (jarebica kamenjarka), prihranjuje se divljač, postavljaju solišta, izgradjuju čeke i objekti. Takodje, održavaju se putevi i proseci kroz lovište, kako bi lovci i turisti mogli da uživaju u lepoti, ali i da osete draž lova u pravom planinskom lovištu, kakvo je Babin zub, u senci vrhova Stare planine.

Na području Stare planine, nalazi se veliki broj potoka, u kojima se može pecati pastrmka potočara, klen, krkuša, belica, a ima i rečnih rakova.

Od komercijalno interesantnih vrsta, na nižim nadmorskim visinama se nalaze staništa fazana, zeca, srneće divljači, dok se mestimično mogu zateći i jata jarebica i prepelica, dok se krda divljih svinja često za vreme dozrevanja useva spuštaju u nizije i nanose štete na usevima. Divlje svinje i srneća divljač se u brdskim područjima Stare planine zadržava u oblastima bogatim šumom i vodom i produktivnim pašnjacima, ne iznad granice šuma. Od plemenite divljači se povremeno mogu sresti primerci gorskog jelena, nekad široko rasprostranjeni, a onda prekomernim lovom dovedeni na granicu opstanka. Na području Stare planine se povremeno može zateći i pokoji medved, dolutao iz Bugarske.
Od predatora su zastupljeni vuk, čija je populacija brojna i stabilna, lisica, ali i šakal, koji se na Staroj planini rasprostranio tokom poslednjih petnaestak godina, i koji predstavlja pravu štetočinu i u Srbiji i na čitavom Balkanu.

Osnovnu pretnju svim vrstama divljači na Staroj planini predstavlja krivolov, koga je zbog loše opremljenosti i razvučenosti lovočuvarske službe, kao i neadekvatne zakonske regulative teško kontrolisati i suzbijati.

Brojni vodotokovi na Staroj planini pružaju utočište šarenom daždevnjaku i brojnim vrstama žaba, a u planinskim rekama poput Visočice, Rsomačke i Senokoške reke i Temštice žive riblje vrste poput klena, krkuše i pastrmki.Na staroj planini se gnezdi preko sedamdeset vrsta ptica, a čak 92 vrste ptica se nalazi pod režimom zaštite i predstavljaju prirodne retkosti.

Lov na Srnu je trenutno zabranjen, a srne se love tek od 1.septembra.Srne i srndaći su mali, ljupki i nežno građeni jeleni sa lepim glavama i dugim ušima. Većinu vremena tokom godine žive kao samotanjaci ili u malim grupama do deset životinja i pare se posle uzbudljive igre u vreme rikanja, pošto mužjak hvata ženku u krug.U nekim oblastima Evrope svoje navike u ishrani prilagodili su ljudima. Svejedno, i dalje su vrlo oprezni i pregledaju svako okruženje u kome se zadržavaju. Ljudi ih ne progone pošto nisu opasne životinje, ali prave štetu na poljima.Mlada srna iznad kopita ima žlezde iz kojih u julu ili avgustu ispušta tečne izlučevine koje ostaju na zemlji i na taj način obznanjuje svoju spremnost za parenje. Na proleće srndaći prave svoju teritoriju koju vatreno brane od konkurenata. Izbegavaju konkurente i pokušavaju da namame ženke bez mladunaca na svoju teritoriju. Srndać takođe obeležava svoju teritoriju urinom, iako ga to ne štiti od borbi sa suparnicima. Dva mužjaka započinju borbu tako što se približe jedan drugom spuštenih glava i zalete se rogovima. Kada se zapletu rogovima, dešava se da se teško odvoje ili da ih polome. Srndać je polno zreo sa 14 meseci, dok je srna polno zrela sa 1-2 godine starosti.

Apel : Ukoliko primetite Lovokradice obavestite sledeća  Lovačka udruženja :

Lovačko udruženje “Midžor”

Kalna
Telefon: + 381 19 760-598

Lovačko udruženje Knjaževac

Kej Veljka Vlahovića 19, Knjaževac
Telefon: + 381 19 731-705

Lovačko udruženje Minićevo

Trg slobode b.b., Minićevo
Telefon: + 381 19 769-605


Više o ovoj temi na sledećem linku :

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *